ЗШЛ до дня пам`яті Героїв Крут

2016-01-29

/Files/images/a28321ba8f3530fc856783a3123dd44c_XL.jpg

Юні оборонці Батьківщини

29 січня Україна відзначає сумну дату, яка назавжди увійшла в українську історію як день пам’яті Героїв Крут.

98 років тому молоді захисники щойно посталої Української Народної Республіки власною кров'ю вписали нову героїчну сторінку в історію українського визвольного руху.

Саме в цей день 1918 року поблизу залізничної станції Крути, що розташована за 130 кілометрів на північний-схід від Києва, 300 курсантів військової школи, студентів і гімназистів прийняли на полі нерівний бій із майже 5-тисячною більшовицькою армією, рішуче відстоюючи право українського народу жити у власній державі.

Бій тривав лише п'ять годин. У полон було захоплено і потім розстріляно 28 юнаків. Ціною свого життя юні герої зупинили наступ ворога на два дні.

Уже в березні 1918 року, після підписання більшовиками Брестської мирної угоди і з поверненням уряду УНР до Києва, за рішенням Центральної Ради від 19 березня 1918 року було вирішено урочисто перепоховати полеглих студентів на Аскольдовій могилі у Києві. Тіла 28 вояків-студентів було перевезено до Києва. Виступаючи на церемонії поховання, голова Центральної Ради (1917-1918) Михайло Грушевський назвав вчинок київської молоді героїчним.

Після цього про подвиг молодих звитяжців забули на більш ніж 70 років, а їхні могили за радянських часів було зруйновано.

Офіційно День пам'яті героїв Крут почали відзначати з 2007 року, згідно з указом Президента "Про вшанування пам'яті Героїв Крут". На місцях їх останнього бою та поховання встановлено пам'ятні знаки.

З метою сприяння виховання в учнів національної свідомості, глибокої поваги та любові до Батьківщини і свого народу, розширення знань учнів про трагічні події січня 1918 року під Крутами, формування рис громадянина Української держави та пробудження інтересу до поглибленого вивчення історії та культурних надбань українського народу, в Новосевастопольській школі проведена така робота:

1) урочиста лінійка «Бій під Крутами», яку підготувала вчитель історії Осичнюк Тетяна Олександрівна;

2) класні керівники провели години спілкування, бесіди на теми: класний керівник 1 класу Хутко С.І. – «Ми пам’ятаємо героїв»; класний керівник 2 класу Кашичева Н.О. – «Їх було триста…»; класний керівник 3 класу Біла Т.В. – «Сила нашої держави – в єдності»; класний керівник 4 класу Полковник О.В. – «29 січня – день пам’яті героїв Крут»; класний керівник 5 класу Іванова Г.І. – «Пам’яті героїв Крут»; класний керівник 6 класу Сипченко Н.В. - «Пам’яті героїв Крут»; класний керівник 7 класу Звіздун О.А. –«Твоє ім’я – то символ перемоги»; класний керівник 8 класу Бакалюк С.Ю. – «Юні оборонці Батьківщини»; класний керівник 9, 10 класів Осичнюк І.В. – «Герої Крут – для нащадків взірець»; класний керівник 11 класу Ярошенко В. В.- «Пам’ять про Крути вічно жива»;

3) бібліотекар Бакалюк С. Ю. організувала викладку літератури в бібліотеці на тему «Крути: подвиг і трагедія».

Кiлькiсть переглядiв: 431

Коментарi