Пам'ять без кордонів

2016-02-14

Пам'ять без кордонів

Хто чув про Афган? Не чули.
Минула все ж вас ця біда?
Чи може ви просто забули
І час спливає , як вода?
Я вам нагадаю, повірте,
Я вам нагадаю, простіть.
Про матір й загиблого сина
Ви спогадів думку пустіть.

15 лютого 2016 року відзначатиметься 27-а річниця виведення радянських військ з Афганістану та Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав.

Афганістан... Уже двадцять сім років у нашій свідомості прописалося це слово не як географічна назва далекої мусульманської країни, а як синонім людського лиха, справжнього людського пекла.

За кожним воїном-афганцем - своя доля, свій життєвий подвиг, свій крок у безсмертя. У страхітливому полум’ї війни народжувались молоді солдати і командири. Вони - з перших днів служби в Афганістані пізнали ціну життя, ціну справжньої чоловічої дружби, ціну взаємовиручки і взаємопідтримки, склали екзамен на зрілість, мужність і гідність.

Війна безжально перекреслила надії, плани, понівечила долі. Там серед моторошних смертей, коли життю щохвилини загрожувала небезпека, вони - мужніли і загартовувалися.

З кожним роком все далі історія віддаляє нас від вогняних років афганської війни. Але час непідвладний викреслити з нашої пам’яті героїчні подвиги, приклади мужності і вірності військовому обов’язку, які продемонстрували тисячі відданих синів і дочок України.

Не забувають про ці страшні події і в нашій школі.

З метою гідного вшанування мужності, самовідданості, вірності військовому обов’язку воїнів-інтернаціоналістів, призваних до лав Радянської Армії з України, патріотичного виховання молоді на героїчних прикладах старшого покоління в період з 08 по 12 лютого було проведено низку виховних заходів.

Класні керівники провели години спілкування, бесіди на теми: класний керівник 1 класу Хутко С.І. – «Афганістан біль у моїй душі»;класний керівник 2 класу Кашичева Н.О. – «Афганістан – ти біль моєї душі»; класний керівник 3 класу Біла Т.В. – «Річниця виведення війська з Афганістану»; класний керівник 4 класу Полковник О.В. – «День пам’яті воїнів-афганців. День вшанування учасників бойових дій на території інших держав»; класний керівник 7 класу Звіздун О.А.- «Ми будемо довго пам’ятати і вам забути не дамо»; класний керівник 9, 10 класів Осичнюк І.В. – «Їх долі обпалені війною»; класний керівник 11 класу Ярошенко В.В.- «Афганістан – моя кривава рана».

Напередодні цієї дати, 11 лютого 2016 року, класні керівники 5, 6 класів Іванова Г.І. та Сипченко Н.В. організували і провели годину пам’яті для учнів школи на тему «Час і досі не загоїв рану – Цей одвічний біль Афганістану», на яку запросили воїна -афганця Пісоченка Василя Віталійовича (на фото). Василь Віталійович розповів про свій бойовий шлях, про події у яких брав участь, привів приклади мужності й героїзму солдат, які виконували інтернаціональний обов’язок, про дружбу та взаємодопомогу, про тяжкі умови, в яких потрібно було виживати. Колишній афганець, молодший сержант, командир ЗСУ в/ч пп 51932 (Кабул), повідомив, що був призваний до лав Радянської Армії в 1987 році і добровільно пішов служити в Афганістан. Василь Віталійович закликав учнів поважати батьків, берегти мир та шанувати неньку Україну. Учні з цікавістю слухали розповідь ветерана чужої Афганської війни, глибоко пройнялися тими подіями й щиро подякували за цікаву і змістовну розповідь. Допомогала технічно забезпечити проведення заходу вчитель інформатики Осичнюк І.В.

Саме цим трагічним сторінкам нашої історії була присвячена й загальношкільна лінійка «Афганістан болить в моїй душі», яку провела педагог-організатор Іванова Г.І., що пройшла 12 лютого 2016 року в рамках місячника «Історія Вітчизни – історія майбутнього». Учні 1- 11 класів дізналися про причини Афганської війни та її наслідки.
Ми вшановуємо тих, хто пережив цю війну, та схиляємо голови перед світлою пам’яттю полеглих у боях воїнів. Вічна їм слава та пам’ять людська.

Кiлькiсть переглядiв: 273

Коментарi